Harghita si Covasna reprezinta zona cu cea mai mare densitate de izvoare cu ape minerale de la noi din tara, fapt ce a facut ca in zona sa se dezvolate un numar mare de statiuni balneoclimaterice, atat de interes national cat si local. In plus, numarul mare de atractii turistice ale zonei, frumusetea locurilor si ospitalitatea locuitorilor atrag an de an un numar mare de turisti. Datorita climei putin mai aspre si a zapezilor mai abundete ca in alte locuri aici s-au dezvoltat foarte mult sporturile de iarna, fiind amenajate un numar foarte mare de partii de schi si patinoare.

Apele minerale din statiunea Borsec sunt printre cele mai apreciate ape de acest fel din lume. Alaturi de aceasta statiune renumite mai sunt pentru calitatile curative ale apelor minerale si statiunile Baile Tusnad, Baile Homorod, Harghita Bai, Toplita, Balvanyos, Covasna-Bai, Malnas, Valcele-Bai. Influenta populatiei secuiesti se observa si in arhitectura constructiilor din zona. Aici se pot observa impresionante biserici romano-catolice (Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Lazarea, Armaseni, Delnita, Ghelnita) , biserici fortificate (Carta, Sfantu Gheorghe, Biborteni, Olteni, Baraolt), cetati medievale (cetatea Miko - Miercurea Ciuc, cetatea medievala din Odorheiu Secuiesc, ruinele cetati Both - Gheorghieni, Cetatea Balvanyos, Cetatea Zanelor - Covasna). In apropierea statiuni Baile Tusnad se afla singurul lac de origine vulcanica din Romania - lacul Sfanta Ana iar nu departe de acesta una dintre cele mai spectaculoase zone mlastinoase din Romania - rezervatia naturala „Tinovul Mohos". Lacul Rosu se afla situat in statiunea cu acelasi nume si este cunoscut datorita faptului ca s-a format prin prabusirea unui versant de munte care a blocat cursul unui parau; pe suprafata sa se pot observa cum apar din apa trunchiurile copacilor care impadureau zona inaintea formarii lacului.

Amatorii de sport si aventura au o posibilitatea de a alege intre ascensiuni montane (Muntii Hasmas, Muntii Harghitei, Muntii Gurghiului, Muntii Giurgeului), speologie (Pestera Sugau, Pestera Meresti, Pestera Cu Gheata), alpinism (Lacu Rosu - Cheile Bicazului, Cheile Varghisului) si sporturi de iarna (Harghita Bai, Harghita Madaras, Toplita, Bucin, Izvoru Muresului, Baile Tusnad, Ciumani, Baile Homorod, Meresti, Balvanyos, Ghelinta, Comandau, Sugas).