Zona Rucar - Bran reprezinta principala zona agroturistica a tarii, datorita numarului mare de turisti, calitatii serviciilor, peisajului inedit si spectaculos, specialitatilor gastronomice traditionale si nu in ultimul rand al faptului ca este situate in zona centrala a Romaniei. Acest teritoriu este puternic incarcat de evenimente istorice mai ales datorita faptului ca in trecut era principala ruta de acces intre Transilvania si Muntenia.

In Bran se gaseste unul dintre cele mai importante simboluri ale istoriei medievale Romanesti - castelul Bran. Se poate spune ca natura a fost darnica cu aceste locuri, zona fiind dominate de siluetele impresionante ale masivelor Bucegi si Piatra Craiului, doua zone montane de prim rang in peisajul turismului montan romanesc. Relieful carstic este si el bine individualizat propunand turistilor numeroase elemente de atractie, atat defilee (Cheile Dambovicioarei, Cheile Moieciului, Cheile Gradistei, Cheile Plaiului Mare, Prapastiile Zarnestilor) cat si pesteri (Pestera Dambovicioarei, Pestera Mare, Pestera Ursilor, Pestera Uluce).

Obiceiurile oamenilor de aici inca se mai pastreaza neschimbate pastrand oarecum farmecul arhaic, dar, datorita dezvoltarii activitati turistice din ultimii ani se poate spune ca aici s-au dezvoltat adevarate statiuni agroturistice.