Valea Prahovei este situata in zona centrala a Romaniei si reprezinta zona montana cu cel mai mare flux de turisti din tara. De fapt, din punct de vedere turistic, semnificativ este cursul superior al Prahovei, care este marginit la vest de crestele stancoase ale abruptului prahovean al masivului Bucegi iar la est de culmile domoale ale muntilor Baiului. An de an, datorita investitiilor masive in industria turistica si mai ales datorita amenajarilor a numeroase partii de schi, Valea Pahovei devine de cele mai multe neincapatore.

Istoria asezarilor umane de pe Valea Prahovei incepe odata cu construirea, in secolul al XVII - lea, a manastiri Sinaia. De fapt viata monahala a pus bazele dezvoltarii asezarilor umane din aceasta zona. Treptat, culuarul sapat de raul Prahova printre munti a devenit principala cale de acces din Muntenia catre Transilvania, inlocuind astfel Valea Dambovitei . Masivul Bucegi, impresionantul munte care troneaza asupra intregii zone, este leaganul turismului montan si al alpinismului romanesc.

 Si astazi Bucegii sunt cutreierati anual de mii si mii de turisti, fiind niste munti usor de strabatut datorita retelei bine dezvoltate de trasee turistice, telecabinelor si numarului mare de cabane situate in zona de creasta. De partea cealalta a vaii, Muntii Baiului au inceput si ei sa fie din ce in ce mai cautati de catre amatorii de drumetii montane si de mountain-bikeing. Ceva mai la nord alte doua masive montane atrag pasii amatorilor de escapade montane - masivul Piatra Mare si masivul Postavaru. Agroturismul s-a dezvoltat uimitor in ultimii ani, devenind principala preocupare a localnicilor. Posibilitatile de cazare sunt nenumarate satisfacand orice pretentii si orice buzunar.