Albac

Asezare: Localitatea este situata pe Valea Ariesului, intre Muntii Bihor si Muntele Mare. Accesul se poate face dinspre Turda, Targu Mures sau Oradea, Stei pe DN 75 sau dinspre Abrud pe DN 74. Se mai poate ajunge in Albac si pe un drum care desparte Muntele Mare de Muntii Bihor, drum care pleaca din Gilau (12 km de Cluj inspre Huedin) si trece pe langa lacurile de acumulare Gilau si Fantanele.

Obiective turistice: Casa Memoriala Horea si Bustul lui Horea (in localitate),  pestera si ghetarul Scarisoara (33 km), catunul Casa de Piatra (30 km), Groapa Ruginoasa (32 km), targul de fete de pe Muntele Gaina (40 km), Detunata (48 km), pestera si Ghetarul Focul Viu, Cetatile Ponorului, Cetatile Radesei, Ghetarul de la Vartop, pestera Poarta lui Ionele, pestera Ursilor (110 km), Baile Felix (130 km), Cheile Turzii, Galeriile de la Rosia Montana, Cheile Rametului.

Activitati: excursii si drumetii cu ghid la numeroasele pesteri de pe cuprinsul Muntilor Bihor, schi pe partia Arieseni; plimbari cu sania trasa de cai; pescuit de pastravi in Aries; excursii si plimbari la stana sau la catunele pierdute prin munti; mountainbiking; excursii cu barca pe raul Aries; plimbari calare sau cu straful;

Partii de schi:
Partia Albac: dificultate medie; 500 m diferenta de nivel; teleschi; nocturna; tunuri de zapada artificiala;