Cascade din Romania

Carpatii din tara noastra pot oferi turistilor posibilitatea de a admira un numar destul de mare de cascade. Desi cascadele din Romania nu sunt la fel de spectaculoase ca marile caderi de apa din lume, ele pot oferi oricarui privitor perspective deosebite si peisaje ceva mai iesite din comun. In acelasi timp pentru amatori de sporturi extreme ele pot constitui o provocare in a fi parcurse. Cascade pot fi intalnite in majoritatea masivelor montane importante , cele mai multe fiind accesibile turistilor pe poteci marcate. In cei mai cunoscuti munti din Romania, masivul Bucegi, cea mai accesibila cascada este cascada Urlatoarea, accesibila din Busteni sau Poiana Tapului in mai putin de 1 ora. Alte cascade din acest masiv ar mai fi cascada Caraimanului, cascada Vanturisului, cascadele din canionul Moara Dracului.

In cei mai inalti munti din tara, Muntii Fagarasului cea mai spectaculoasa cascada este desigur Cascada Balea, la ea se poate ajunge pe drumul transfagarasan. Aici se afla o cabana si statie de telecabina. Alte cascade mai sunt cascada Negoiu, cascada din Valea Rea, cascada Zbuciumatu, cascadele din Valea Doamnei, cascada din Valea Lespezi, cascada Capra, cascada Serbota.

In Masivul Ceahlau se gaseste una din cele mai cunoscute si mai spectaculoase cascade din Romania, Cascada Duruitoarea, accesibila din Durau in cca. 1 ½ ore. Alte cascade din masiv sunt cascada Izvorul Muntelui (accesibila din Izv. Muntelui pe poteca nemarcata), cascadele Bistrei Mari si cascadele Stanilelor (ultimele doua sunt accesibile din Izvorul Muntelui sau Neagra si formeaza niste defilee destul de greu de strabatut.

In Muntii Apuseni se afla un numar mare de cascade spectaculoase: cascada Iadolina(pe Valea Iadului), cascada Saritoarea Iedutului (15 m inaltime, in apropiere de cascada Iadolina), cascada Boilor (in apropiere de confluenta Iadului cu Crisul Repede), cascada Moara Dracului (25 m inaltime, pe Valea Draganului), cascada Rachitele sau Valul Miresei (50 m inaltime, pe paraul Hent), cascada Moloh (zona Cheilor Somesului Cald), cascadele Oselu si Bulbuci (in Valea Bulzului), cascada Bohodei (este cea mai mare din Muntii Bihor, are 80 m inaltime, este situata pe Valea Aleului), cascada Varciorog (15 m inaltime, in apropierea varfului Curcubata Mare), cascadele Fantanele, Carligoi, Hotaran (pe Valea Crisul Poienii).

Cea mai spectaculoasa cascada din Muntii Rodnei este Cascada Cailor. Alte cascade mai sunt cascada Guset, cascada Pietrosului, cascada Buhaescului, cascada Cormaia, cascada Anies.

In muntii Vrancei se afla cunoscuta cascada a Putnei la care se poate ajunge din localitatile Lepsa sau Tulnici. Alte cascade frumoase in acesti munti se gasesc in Valea Vacariei.

O alta cascada foarte impresionanta se afla in Muntii Latoritei - Cascada Moara Dracilor.

In Muntii Retezat se gasesc un numar mare de cascade dintre care amintim Cascada Valea Marii, Cascada Mirlas, Cascada Ciumfu, Cascada Loiala.

In Muntii Aninei se afla niste cascade deosebit de spectaculoase si foarte cunoscute si anume cascadele Beusnitei, in numar de trei, fiind declarate arie protejata.

In Muntii Mehedinti intalnim deasemeni cascade, cele mai impresionante fiind cascada Roset si cascadele Ramnutei.

In Muntii Cernei se afla cascada cu una din cele mai mari caderi de apa din Romania si anume cascada Vanturatoarea. Accesul la ea se poate face din Baile Herculane.