Castelul Peles

Ideea construirii castelului Peles a apartinut Principelui Carol I, in momentul cand a ajuns pentru prima data in aceste locuri, in vizita la Manastirea Sinaia, in august 1886. Principele a fost fermecat de salbaticia si frumusetea acestor tinuturi.

Proiectul a fost realizat de cunoscutul arhitect vienez Wilhelm Doderer si ucrarile la fundatie au inceput in anul 1873. Datorita costurilor ridicate arhitectul adus initial a fost schimbat. Cladirea a fost inaugurata oficial in data de 7 octombrie 1883, cu toate ca lucrarile au mai continuat ceva ani. O puternica influenta in stilul constructiei a avut-o arhitectul Karel Liman, care a fost coordonatorul lucrarilor intre anii 1893 - 1914.

Castelul a fost resedinta de vara a regelui Carol I si a sotiei acestuia, regina Elisabeta. El adaposteste bogate colectii de arme din ultima jumatate de mileniu, tablouri, importante piese de mobilier, opere de arta si este considerat ca fiind unul din cele mai bine conservate palate regale din Europa.

Stilul arhitectural predominant este cel neorenascentist german. Elementele de arhitectura exterioara ale castelui sunt reprezentative pentru acest stil: profiluri ascutite, verticale, zvelte, forme neregulate, abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative. In interior se gasesc pe langa elemente neorenascentiste germane si incaperi in diverse alte stiluri: renascentiste engleze si italiene, baroc, hispano-maur, turcesc.