Cetatea Ciceu

La cetatea Ciceu se poate ajunge pe DN 17, Dej - Bistrita. Cetatea se afla pe o culme din apropierea localitatii Ciceu - Mihaiesti, localitate aflata la 10 km de Dej.

Despre aceasta cetate se stie ca in anul 1304 se afla in stapanirea lui Ladislau, domnitorul Transilvaniei. In anul 1484 Matei Corvin o daruieste lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Acesta o fortifica si o face una din cele mai puternice cetati din Transilvania. In anul 1538 aici se adaposteste sotia lui Petru Rares, doamna Elena, datorita faptului ca in Moldova se napustise sultanul Soliman cu o oaste numeroasa. Cetatea a fost asediata si mai apoi, in 1544, daramata. De atunci pana in zilele noastre ea nu a mai fost reconstruita.

In apropierea cetatii se afla o pestera, care prezinta importanta datorita faptului ca este una din cele mai importante pesteri ca dezvoltare in gresie din Europa si din lume, ea avand 272 m lungime si 39 m denivelare. Pestera are trei intrari, una dintre ele fiind la peretele mare de langa cetate. Parcurgerea acestei pesteri este destul de dificila, necesitand cunostinte tehnice de specialitate.