Cetatea Enisala

Cetatea Enisala se gaseste in apropierea satului cu acelasi nume, in zona lacurilor Babadag si Razelm. Accesul la cetate se poate face din orasul Babadag mai intai catre satul Enisala, de unde se poate cere ajutorul localnicilor pentru informatii. Urmele de locuire in aceasta zona se pare ca dateaza din sec. IX - VII i.e.n. Cetatea a apartinut imperiului roman - prima fortificatie se pare ca a fost construita de catre geenovezi, si mai apoi, imperiului bizantin. In aceasta zona se gasesc cele mai mari necropole getice din tara.

Scopul construiri cetatii Enisala a fost unul militar si de supraveghere, avand in vedere ca in acele vremuri Lacul Razelm era un golf la Marii Negre. Dupa secolul al XV- lea, din cauza formarii suprafetelor nisipoase care acum separa Lacul Razelm de Marea Neagra, cetatea si-a pierdut treptat din importanta strategica si a fost abandonata.

Zidurile inca se mai pot observa cu silueta lor semeta, la fel ca si arcadele si turnurile care inca se mai pastreaza dupa cateva sute de ani. Spectaculozitatea si maretia cetatii este insa completata de pustietatea peisajului inconjurator, peisaj ce face din zona Enisala un loc aparte pe harta Dobrogei ce nu trebuie ratat.