Cetatea Fagarasului

Constructia cetatii Fagarasului a inceput in anul 1301, la porunca lui Ladslaisaw Kan, printul Transilvaniei. La inceput ea a fost sub forma unei cetati fortificate din lemn in jurul careia s-a format orasul. Cetatea devine resedinta princiara a lui Mihai Viteazul, care mai apoi daruieste castelul si domeniul Fagarasului sotiei sale, Doamna Stana.

Fortificatia existenta la inceput a suferit o data cu trecerea timpului numeroase modificari, fiind transformata in castel-cetate si cunoscand o mare stralucire. In sec. XVII, pricipii Transilvaniei au dat forma actualei cetati. Accesul in interior se realizeaza prin intermediul unui pod peste lacul de aparare. Castelul are trei niveluri si este situat in interiorul cetatii. Documentar, castelul a fost pentru prima oara atestat in anul 1455.

Lacul de apatrare din fata cetatii a fost o stavila in calea invaziilor din acea perioada, in special cele tataresti si turcesti si se umplea in timpul razboaielor cu ajutorul unui rau cu cursul deviat care venea din muntii Fagarasului.