Cetatea Feldioara

Feldioara reprezinta una dintre primele asezari fortificate din Tara Barsei. Ea este cunoscuta inca din anul 1211, sub numele de Sancte Marie, fiind asezarea - resedinta a cavalerilor teutoni. Dupa colonizarea sasilor, cetatea a luat denumirea de Marienburg (Cetatea Mariei).Din anul 1222 vechile cetati din acesta zona au fost reconstruite de catre cavaleri teutoni, fiind inzestrate cu ziduri puternice.

Din cauza invaziei tatarilor din anii 1241 - 1242 cetatea a fost transformata in scrum, cenusa si ruine. Ea a fost parasita de catre cavalerii teutoni, iar locul a fost luat de calugarii cistercieni, care au refacut cetatea impreuna cu populatia bastinasa, in anul 1457, pe pintenul situat in campia Feldioarei. Aici, calugari cistercieni, au ridicat la inceputul secolului al XIII - lea, o biserica evanghelica considerata a fi una din cele mai vechi lacasuri religioase si nonumente arhitecturale din Tara Barsei.

Ruinele vechii cetati de la Feldioara mai stau si azi in picioare in ciuda trecerii timpului si a numeroaselor razboaie ce s-au abatut asupra acestor locuri. Astfel, se mai zaresc ruinele zidurilor, avand o grosime de 2 - 4 m iar din cele 4 turnuri ale cetatii, astazi se mai poate vedea doar turnul vestic.