Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnovului a fost construita in jurul anului 1300, din caramida si piatra, pentru a apara zona de atacurile dusmanilor. Cetatea este amplasata la 780 m altitudine, pe Dealul Cetatii. Cetatea este asezata in asa fel incat sa fie accesibila doar dintr-o singura parte, de vest.

Amplasamentul este compus din: incinta de sus, cu un numar de sase bastioane, fantana, locuinte, scoala, incinta de jos, in care se gasesc poarta de intrare si drumul de acces.

Cetatea a fost construita in mai multe etape, fiind refacuta si renovata intre secolele XV - XVIII. Zidurile care inconjoara cetatea au o inaltime de 5 m. Intrarea in cetate este precedata de o constructie fortificata ce prezinta numeroase gauri de tragere. Accesul in cetate se face dupa parcurgerea unei prime incinte, care este inconjurata cu un zid de piatra. Deasemeni constructia ce se afla inaintea intrarii a fost inzestrata cu o punte mobila pentru a intari capacitatea de aparare a cetatii.

Cetatea Rasnovului a reprezentat loc de adapost pentru populatia din asezarile din jurul cetatii dar in acelasi timp, a mai fost si o fortareata de aparare impotriva dusmanilor care patrundeau mai ales prin trecatoarea Branului. Ea a fost supusa la numeroase atacuri si asedii, mai ales de catre turci si tatari.

Cetatea a trebuit sa se lase cucerita o singura data, in anul 1612, cand cei ce aparau fortificatia aub trebuit sa cedeze in fata principelui Mihail Bathory, datorita lipsei de apa. Locuitorii Rasnovului, intre anii 1623 - 1640 au sapat aici o fantana, gasind in cele din urma apa la o adancime de 147 m. Astazi aceasta fantana are un aspect infricoasator, fiind comparata cu o "gura a iadului".Declinul Cetatii Rasnov a inceput odata cu incendiul care a cuprins satul din vale si o buna parte din cetate, in anul 1718 si, dupa ce s-au incercat unele remedieri ale constructiei, se poate spune ca a culminat cu cutremurul din anul 1802.