Cetatea Siria

Cetatea Siria se afla situata la aproximativ 26 km de Arad in apropierea localitatii Siria, pe un varf de deal, pozitie ce ii dadea o oarecare siguranta in fata atacatorilor.

Cetatea, datorita pozitiei sale, a avut mari probleme in a se alimenta cu apa. Astfel in apropierea cetatii s-a construit o fantana. Locul acesteia a fost stabilit tragandu-se cu arcul si s-a aflat cam la 300 m de cetate. La fantana au lucrat timp de 10 ani 10 prizonieri turci. Aceasta fantana astazi nu mai este vizibila. In perimetrul cetatii se observa mai multe ramasite ale unor catacombe care se spune ca ar duce la niste hrube ce adapostesc vinuri.

Cetatea a fost cucerita de Mihai Vitezul, care a pus aici si o garnizoana. In anul 1693 cetatea este cucerita de imperiul austro-ungar, ea pierzandu-si apoi importanta strategica, fiind in cele din urma aproape parasita. Din secolul 18 ea mai este foosita doar sporadic.

In timpul revolutiei de la 1848 aici au avut loc mai multe episoade dramatice de lupta. Dupa revolutie, imperiali au distrus zidurile cu tunuri, de frica acestui "cuib de vulturi".

Despre ruinele acestei catati circula si acum niste legende. Una dintre ele spune ca cei care au tinut post 40 de zile si au peste 70 de ani ii pot auzi petrecand pe cei ce au murit intre zidurile cetatii. O alta legenda ar spune ca atunci cand e luna plina se pot vedea pe ziduri zanele.