Cetatea Soimos

Ruinele cetatii Soimos se gasesc in apropierea statiunii Lipova, pe malul drept al Muresului, pe un varf de culme. Cetatea a fost construita pentru a veghea defileul Muresului si pentru a fi un punct de veghe al drumurilor comerciale din zona. Ea a fost construita de o familie nobiliara romana care a avut-o sub administrare pana in secolul 13 cand a ajuns sub stapanire maghiara. Cetatea era condusa de un nobil cu rang de conte. Domeniul cetatii era compus dintr-un numar de 95 de asezari, pe timp de pace cetatea fiind pazita de 12 osteni.

Constructia avea forma unui triunghi. Astazi cea mai bine conturata ramasita a cetatii este latura sa de vest unde apare un turn ce a fost vechiul bastion. Poarta veche are aspect clasic, fiind bine conservata.

In anul 1515 cetatea este atacata de armata taraneasca a lui Gheorghe Doja. In anul 1541 ea devine resedinta temporara a principelui Transilvaniei. In decursul anilor ce au urma ea a fost de mai multe ori asediata de turci fiind in cele din urma cucerita de acestia in anul 1688, cand se stabileste aici si o garnizoana otomana. Tot in acelasi an ea este parasita oficial si supusa demolarii.

Incepand cu secolul 19 catatea a fost protejata de Legea Monumentelor, fiind refacuta partial in secolul urmator.