Cetatea Suceava

Cetatea Suceava a fost pentru prima data mentionata documentar in anul 1388. Ea a fost ctitorita de Petru I Musat. Prima data ea a fost constituita sub forma unui fort de 40 x 36 m, cu ziduri groaase si santuri de aparare. In acest fel capitala Moldovei a fost mutata de la Siret la Suceava, pentru o perioada de mai mult de doua secole. Dupa cu spun cronicile vremii cetatea a fost facuta ca sa stea "in calea raotatilor". Dupa domnia lui Petru Musat cetatea a fost fortificata de catre Alexandru cel Bun. Cele mai insemnate modificari in structura cetatii se vor realiza insa pe vremea lui Stefan cel Mare, care ii va da invincibilitatea legendara. Se ridica in doua etape zidurile exterioare, se reamenajeaza santul defensiv si intrarea in cetate si se construiesc ziduri inalte de peste zece metri.

Cetatea a rezistat celor doua mari asedii la care a fost supusa, asediul armtei otomane conduse insusi de sultanul Mahomed al II - lea, cuceritorul Constantinopolelui si asediului facut de catre armata poloneza condusa de regele Ioan Albert. Singura armata care a trecut portile cetatii a fost armata condusa de Mihai Viteazul in anul 1600, cand sa realizat unirea celor doua principate.

Capitala este mutata de la Suceava la Iasi de catre Alexandru Lapusneanu, in semn de supunere fata de imperiul otoman. O data cu acest eveniment cetatea incepe sa decada, in ea existand numai o mica garnizoana, pierzandu-si astfel puterea si somptuozitatea de altadata.