Cheile Galbenei

Cheile Galbenei se gasesc in Muntii Bihorului, mai exact in zona Padis, in apropierea complexului carstic Cetatile Ponorului. Paraul Galbenei izvoraste din zona Padis si dupa ce parcurge prin subteran Cetatile Ponorului, o data cu iesirea lui la suprafata da nastere Cheilor Galbenei, rezervatie naturala considerata una dintre cele mai frumoase de acest gen din tara.

Izbucul Galbenei reprezinta aparitia la zi a apelor din bazinul Padis - cetatile Ponorului. Abrupturi impresionante, greu de cuprins integral, strajuiesc canionul ingust, creat de natura parca pentru a incerca puterile omului.

Pentru zonei Cheile Galbenei se poate alege si varianat de suprafata si cea de subteran. Traseul de subteran este in lungime de 150 m si prezinta pe parcursul sau 3 ferestre care sunt de fapt locuri de patrundere a paraului in masiv. Deosebit de pitoresc este insa si traseul de suprafata, observandu-se de pe parcursul lui intrarile ce dau in subteran. Traseul continua prin canion printre pereti care uneori sunt la o distanta de doar 5 - 6 m unul de celalalt.