Cheile Rudariei sunt situate in zona muntoasa a judetului Caras Severin. Accesul se face de pe drumul E 70 (Caransebes - Oravita) pe drumul national 57 B spre Oravita, unde dupa aproximativ 25 km apare pe partea stanga a drumului un indicator spre localitatea Eftimie Murgu.

Cheile propriu-zise au o lungime de 1,5 km si au fost sapate in calcare. Aici se afla unul dintre cele mai importante obiective turistice din Munti Banatului si anume rezervatia mulinologica. Ea este constituta dintr-un numar de 22 mori, insirate ca o salba de-a lungul Rudariei, o parte in satul Eftimie Murgu iar celelalte in amonte, spre chei pe o distanta de 3-4 km. In trecut in intreaga depresiune a Almajului erau in jur de 300 astfel de mori. Aceste mori se incadreaza perfect in peisajul zonei, dand turistului senzatia unei veritabile intoarceri in timp.

Morile impresioneaza si prin felul in care au fost construite, in acest sens iesind in evidenta tunelele din stanca dura, barajele din trunchiuri de arbori sau devierile de albie. Fiecare moara se afla in grija unei familii care se ocupa de intretinerea, functionarea si pastrarea ei. Morile au nume foarte sugestive: Indaratnica, Popeasca, Maxioanea, Frizoanea s.a.

Rezervatia „Cheile Rudariei" ocupa o suprafata de 250 ha. Sectorul de chei e marginit de pereti abrupti si e populat de liliac si mojdrean. Un eveniment important al acestor locuri este „Sarbatoarea liliacului".