Cheile Tisitei

Cheile Tisitei se afla in judetul Vrancea pe cursul inferior al vaii Tisitei (2,5 km aval de localitatea Lepsa - muntii Vrancei) si au fost declarate rezervatie naturala protejata.

Cheile Tisitei au o structura geologice complexa, aici gasindu-se un microrelief aparte, format prin polite situate la diferite inaltimi, pereti stancos, povarnisuri, surplombe si jgheaburi. Apa este potabila pe tot cuprinsul cheilor, ea fiind populata cu pastrav curcubeu. Prin chei trece si o poteca turistica marcat cu triunghi rosu ce duce in localitatea Lepsa.

Aici se gasesc numeroase specii de plante si animale protejate, dintre care amintim dintre plante floarea de colti, sangele vonicului, papucul doamnei, bulbucul de munte si garofita de munte si dintre animale capra neagra, acvila, corbul de munte si fluturasul de stanca.

In aceasta zona ca urmare a cercetarilor efectuate in ultima perioada au fost identificate 853 de specii de insecte, din care 527 specii de fluturi. Dintre acestea patru specii sunt noi pentru Romania si extrem de rare in lume iar 50 de specii de fluri apartinand fluturilor mici au ramas neidentificate.

Atractii turistice: Muntii Vrancei; statiunea Soveja; localitatea agroturistica Lepsa; cascada Putnei; varful Lacauti;