Cheile Turzii

Accesul in Cheile Turzii se face din municipiul Turda pe drumul national ce duce spre Campeni. Dupa localitatea Mihai Viteazu se urmeaza un drum la dreapta care duce la satul Cheia si mai apoi la cabana Cheile Turzii. O alta varianta este drumul din Turda in localitatea Petrestii de Jos, de unde exista trasee marcate spre Cheile Turzii.

Cheile Turzii reprezinta unul din cele mai spectaculoase fenomene naturale din Romania, fiind puse la loc de frunte printre defileele carstice de la noi din tara. In Cheile Turzii se pot practica numeroase sporturi si activitati specifice zonelor de munte: parapanta, escalada sportiva, mountain-biking, speologie, excursii montane.

Cheile Turzii reprezinta o rezrvatie naturala complexa, importanta din punct de vedere botanistic, faunistic, peisagistic si geologic. Aici se intalnesc peste 900 specii de plante dintre care amintim usturoiul salbatic, care mai creste doar in Asia Centrala. Dintre piesele faunistice importante ale zonei amintim acvila de stanca (pasare foarte rara).

Pe cuprinsul Cheilor Turzii intalnim un numar mare de pesteri, peste 30, care nu au fost pana in prezent cecetate in detaliu. In unele din aceste pesteri s-au descoperit unelte si morminte ale omului primitiv. Pentru amatorii de excursii montane zona ofera posibilitati deosebite prin cei peste 100 km de trasee turistice marcate ce strabat zona si fac legatura cu alte defilee si obiective turistice importante din zona cum ar fi Cheile Turenilor, Valea Ariesului, muntii Trascau, orasul Turda.