Cheile Zugreni

Cheile Zugrenilor sau Cheile Bistritei, reprezinta sectorul cel mai impresionant al cursului raului Bistrita, fiind deasemeni protejate prin lege. Cheile se intind pe o distanta de 4 km, valea avand o latime ce variaza intre 150 si 200 m, peretii avand si ei inaltimi ce variaza intre 200 si 300 m.

Accesul dinspre sud se face pe drumul national Piatra Neamt - Bicaz - Vatra Dornei. Dinspre Transilvania se poate veni pe drumul national ce trece prin Toplita si Borsec cat si prin Cheile Bicazului. Cel mai important spatiu de cazare din Cheile Zugreni este cabana Zugreni, loc de unde pornesc trasee turistice marcate inspre Masivul Rarau si cabanele Rarau si Giumalau.

Pe cuprinsul Cheilor se observa numeroase vartejuri, repezisuri, ochiuri adanci de apa. Impresionante mai sunt deasemeni si stancile cu forme bizare cum ar fi Coltul Acrii, Piatra lui Osman, Grindul Puscatei, Rapa Scara, Stanca Coifului. Teritoriul ocrotit are o suprafata 159,10 ha.

In acest spatiu se afla si o planta unicat mondial denumita Pietrosia levitomentosa, descoperita in apropierea cabanei Zugreni.