Curiozitati despre lacuri

Lacurile din Romania se pot deosebi intre ele dupa modul de formare, dupa asezare. Cele mai numeroase sunt lacurile de munte, care la randul lor se pot imparti in lacuri de origine vulcanica, lacuri glaciare, lacuri carstice, lacuri de baraj natural si lacuri artificiale. Alte tipuiri de lacuri intalnite la noi in tara ai sunt lacurile de lunca, limanele, lagunele si lacurile relicte. In Masivul Ciumatul Mare, in apropiere de statiunea Baile Tusnad se afla cel mai frumos lac de origine vulcanica din tara - Lacul Sfanta Ana. El este situat la altitudinea de 946 m, are o forma aproape circulara, o suprafata de 19,5 m si o adancime maxima de 7 m.

Lacurile de alunecare sau de baraj natural sunt un fenomen natural foarte spectaculos, mai ales datorita faptului ca pe suprafata unora se pot vedea iesind din apa trunchiuri de copaci, fapt ce da peisajului un farmec aparte. Aceste lacuri s-au format ca urmare a deplasarilor de teren ce au barat scurgerile cursurilor de apa. Aceste lacuri sunt putine la numar si sunt in general supuse unui proces de colmatare. In Carpatii romanesti exista 12 astfel de lacuri, dintre care cel mai cunoscut si mai spectaculos este Lacu Rosu din Muntii Hasmas. Alte lacuri de baraj natural mai sunt: lacul Boilatau din Munti Ciucului, Lacul Cuiejdel din apropiere de Piatra Neamt, Lacul Verde din Munti Vrancei, Lacurile Mociaru, Negru si Hansaru din Muntii Buzaului, Iezerul Ighiel dinn Muntii Trascaului.

Multe din pesterile din Romania adapostesc la randul lor si lacuri. In pestera Buhui din Munti Aninei se afla singurul lac de baraj artificial subteran din Romania, lac a carui ape captate sunt folosite de locuitori orasului Anina.