Judetul Neamt

Asezare: in partea nord-estica a Romaniei si in partea central-vestica a Moldovei, pe cursul raurilor Moldova, Bistrita si Siret;
Suprafata: 5.836 kmp ceea ce reprezinta 2,5% din suprafata tarii.
Vecini: la nord judetul Suceava, la vest judetul Harghita, la sud judetul Bacau, la sud-est judetul Vaslui, la est judetul Iasi;
Populatie: 584.000 locuitori.
Orase: Piatra Neamt, care este si capitala judetului, unul din cele mai frumoase orase din tara. Orasul este situat la confluenta raului Bistrita cu paraul Cuejdi, la 345 m altitudine. Este strajuit de culmile: Pietricica (532 m), Carloman (617 m), Cernegura (851 m) si Cozla (850 m). Orasul are parte de o clima temperat continentala cu ierni blande si cu zapada din belsug, veri scurte si racoroase si toamne lungi. Datorita cadrului natural deosebit de frumos a mai fost supranumit si "Perla Moldovei". Orasul este un important centru turistic de aici putandu-se pleca in punctele de interes turistic din judet.
Relief: este variat si dispus in trepte de la vest la est; Muntii ocupa mai mult de jumatate din suprafata judetului, iar partea estica a acestuia este ocupata de zone de deal si podis. Principalele zone montane sunt: Ceahlau (1907 m), Stanisoarei (1531 m), Bistritei (1864 m), Tarcau (1664 m) si o parte din muntii Hasmas. Muntii se continua cu zone dealurilor subcarpatice si cu doua depresiuni: Cracau-Bistrita si Neamtului.
Retea hidrografica: Principalele rauri sunt Siret, Moldova si Bistrita, cu afluentii sai Bicaz, Tarcau, Cracau, Cuiejdi.
Clima: este temperat continentala, diferentiata pe suprafata judetului in functie de treptele de relief.

OBIECTIVE TURISTICE:

Munti: Masivul Ceahlau este principala zona montana din judet si totodata si cel mai umblat munte din Carpatii Orientali. Unii istorici afirma ca Ceahlaul ar fi Kogaiononul muntele sfant al dacilor. Principalele sale varfuri sunt: Ocolasul Mare (1907 m) si Toaca (1900 m). Pe Ceahlau se intalnesc numeroase elemente ce prezinta interes: varfurile Toaca si Ocolasul Mare, cascadele Duruitoarea si Izvorul Muntelui, defileele Bistrei si Stanilelor, schiturile Dochia, Cerebuc si Stanile, stanci cu forme ciudate, cum ar fi Panaghia, Coloana Dorica, Caciula Dorobantului, Stanca Dochia, Stanca lui Cobal, Santinela, Castelu', Piatra Lacrimata, Turnu lui Butu si Ana. In zona centrala a masivului a fost creat Parcul National Ceahlau ce contine la randul sau rezervatia "Polita cu Crini". Importanta turistica mai prezinta si celelalte lanturi muntoase desi sunt insuficient exploatate din punct de vedere turistic.
Chei si defilee:
Cheile Bicazului reprezinta unul din cele mai frumoase defilee de pe tot cuprinsul tarii datorita spectaculozitatii lor. In zona heilor Bicazului se afla mai multe defilee mai mici, cum ar fi: Cheile Bicajelului, Cheile Laposului, Cheile Cupasului, Cheile Sugaului. La iesirea din Cheile Bicazului se afla frumoasa statiune Lacu Rosu.
Defileul Bistritei se gaseste pe cursul raului Bistrita in amonte de zona de formare a lacului Izvoru Muntelui.
Lacuri: Lacul Bicaz sau Izvoru Muntelui este un lac de acumulare format pe raul Bistrita, avand o lungime de 35 km, mai fiind supranumit "marea dintre munti". In zona barajului Bicaz exista doua debarcadere de unde se pot face plimbari cu vaporasul, si se pot inchiria barci, salupe, hidrobiciclete.
Rezervatii:
- Rezervatia Naturala Cheile Sugaului - Pestera Munticelu se afla la iesirea din localitatea Bicaz Chei si prezinta elemente de relief deosebit de spectaculoase.
- "Codrii de Arama", rezervatie situata la 30 km de Piatra Neamt, fiind alcatuita din goruni seculari.
- Rezervatia Vanatori Neamt, padure alcatuita din stejari seculari.
- Rezervatia geologica Piatra Teiului,situata la capatul din amonte al lacului Bicaz.
- Rezervatiile geologice Cernegura, Cozla, Pierticica.
- Rezervatia forestietra Gosmanu.
Statiunea Durau: este situata la poalele Ceahlaului si este pricipalul punct de plecare in ascensiunile in acest masiv muntos. Este o statiune climaterica caracterizata de veri blande si racoroase precum si de ierni cu zapezi abundente. Ca posibilitati de agrement amintim ascensiunile pe Ceahlau precum si schiul, in statiune existand o partie deservita de teleschi.