Lacuri din Romania

Pe teritoriul Romaniei exista un numar ridicat de lacuri. De acumulare sau naturale, aceste ochiuri de apa dau un aspect aparte oricarui peisaj, constituind un potential turistic desebit de important atat datorita aspectului peisagistic cat si al activitatilor sportive (pescuit, sporturi nautice). Raspandirea lor pe teritoriul tarii este una uniforma. Lacurile au o raspandire uniforma pe tot cuprinsul tarii, si, din punct de vedere al agrementului, find destinate unor activitati precum pescuitul si sporturile nautice.

Pe teritoriul Romaniei se gasesc un numar mare de lacuri de acumulare, unele dintre ele fiind deosebit de impresionante datorita marimii si asezarii. Cele mai mari ca suprafata lacuri de acumulare din tara sunt Lacul Izvorul Muntelui (Muntii Ceahlau si Stanisoarei, 3000 ha), Lacul Vidra (Muntii Parang, 1038 ha), Lacul Vidraru (Muntii Fagarasului, 895 ha), Fantanele (Muntii Gilau,880 ha), Oasa (Muntii Sebesului,453 ha),Gura Apei (Muntii Retezat, 380 ha), Colibita (Muntii Calimani, 350 ha), Poiana Uzului (Muntii Ciucului, 335 ha), Draganul (Muntii Apuseni, 320 ha), Valea lui Iovan (Muntii Godeanu, 296 ha), Batca Doamnei (Muntii Tarcau, 235 ha), Paltinul (215 ha)
Cel mai adanc lac de acumulare este Vidraru (155 m), apoi urmeaza Draganul (120 m), Vidra (109 m), Valea lui Iovan (107 m), Paltinul (107 m), Fantanele (92 m), Izvorul Muntelui (90 m), Oasa (90 m), Gura Apei (80 m).

In Romania se afla singurul lac de origine vulcanica din estul Europei, fiind situat in caldarea unui vechi crater. Este vorba de lacul Sfanta Ana, din Muntii Harghitei, in apropiere de Baile Tusnad.

In zonele inalte ale muntilor din tara noastra se gasesc foarte multe lacuri de origine glaciara. Cele ai multe sunt in Muntii Retezatului, unde este si cel mai mare lac glaciar din tara, Lacul Bucura, alte lacuri importante din acest masiv fiind Taul Zanoaga (cel mai adanc lac glaciar din tara), Taul Tegru, lacu Judele, lacul Galesu, Taul Tapului. Un numar mare de lacuri glaciare se mai afla in Muntii Fagarasului, cele mai spectaculoase fiind Lacul Balea, Lacul Caltun, Lacul Avrig, Lacul Podragu, Lacul Urlea, Lacul Capra. Alte lacuri glaciare mai intalnim in Carpatii Meridionali in Muntii Parang, Muntii Cindrel, Muntii Iezer. In Muntii Bucegi in afara de lacurile de acumulare Bolboci si Scropoasa, mai exista un lac cunoscut dar nu foarte spectaculos - lacul Tiganesti.

In Carpatii Orientali cele mai multe lacuri montane se intalnesc in Muntii Rodnei. Cele mai mari sunt Taurile Buhaiesculu, Lacurile Lala Mica si Lala Mare, Lacul Iezer. Un lac cu o forma aparte este Lacul Izvorul Bistritei care privit mai de la departare si dintr-o anumita pozitie seamana la contur cu suprafata tarii noastre. Alte lacuri montane se mai afla in Muntii Calimani (Taul Zanelor si Iezerul Retitis), in Muntii Maramuresului (Lacul Vinderelu), Muntii Siriu (Lacul Vulturilor si Lacul Sec).

In Carpatiii Orientali se intalnesc doua lacuri de baraj natural deosebit de spectaculoase datorita faptului ca pe suprafata lor se zaresc iesind din apa trunchiuri de copaci, priveliste ce da un farmec aparte acestor lacuri. Cel mai cunoscut este Lacul Rosu, situat in Muntii Hasmas, in statiunea cu acelesi nume, pe valea raului Bicaz. Celalalt lac este lacul Cuejdel, situat in apropiere de Piatra Neamt, cu acces din satul Cuejdi.

Pe teritoriul Romaniei se intalnesc nenumarate lacuri ce au un important rol terapeutic mai ales datorita concentratiei mari de sare si a namolulu ce poate fi extras din ele. Astfel de lacuri sunt Lacul Techirghiol, Lacul Siutghiol, Lacul Amara, Lacul Sarat, lacurile din statiunile Ocna Sibiului, Ocna Dejului, Ocna Sugatag, Telega, Slanic Prahova s.a.

Pe litoralul Marii Negre exist un complex lagunar deosebit de impresionant. Dintre acestea cel mai important este Lacul Razelm care este si cel mai mare lac ca suprafata din Romania.