Manastirea Arnota

Manastirea Arnota este situata in comuna Costesti din judetul Valcea, la 37 km de Ramnicu Valcea, in apropierea Manastirii Bistrita, are Hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril si este ctitorita de Matei Basarab intre anii 1633- 1634.

Conform unei legende se spune ca Matei Basarab ar fi ales acest loc pentru zidirea manastirii deoarece aici s-ar fi ascuns, fiind urmarit de turci, inainte de a fi domintor. In anul 1974 au fost desfasurate niste cercetari care au demonstrat faptul ca actuala biserica se afla pe locul unei alte biserici, despre care insa nu se stie nimic. Domnitorul Constantin Brancoveanu aduce imbunatatiri bisericii, ii adauga pridvorul cu turla, ii renoveaza picture (neinlocuind-o pe cea originala) si inlocuindu-i catapeteasma. Deosebit de valoros in punct de vedere artistic este portretul lui Neagoe Basarab, realizat in 1644 de catre zugravul Stroe din Targoviste.

Manastirea a fost renovata intre anii 1852 si 1856 de catre domnitorul Barbu Stirbei, vechile chilii fiind daramate, si cu ajutorul unor arhitecti straini find adaugate noi corpuri de cladire. Aici exista, intr-una din chilii si un mic muzeu in care sunt expuse si odoarele manastirii.

In pronaosul bisericii se afla mormatul lui Neagoe Basarab, care a murit in data de 9 aprilie 1654 si ingropat mai intai la Targoviste, si mormatul tatalui lui Matei Basarab, Danciu Velvornic, mort in timpul luptelor din Transilvania duse alaturi de Mihai Viteazul, care mai intai a fost inmormantat la Alba Iulia in anul 1604, fiind apoi reingropat la Arnota in anul 1648.