Manastirea Bistrita

Manastirea Bistrita se afla situata in satul Bistrita, comuna Costesti din judetul Valcea si are Hramul Adormirea Maicii Domului. Accesul se poate face din DN 67 Ramnicu Valcea - Horezu - Targu Jiu, manastirea fiind asezata la mai putin de 40 km de Ramnicu Valcea. Biserica se spune ca dateaza din perioada anului 1490, find o ctitorie a boierilor Craiovesti. Prima atestare documentara a manastirii apartine lui Vlad Voda Calugarul si se pastreaza in "Hrisovul de danie" din 16 martie 1494.

Biserica a fost puternic avariata in timpul expeditieie lui Mihnea cel Rau in anul 1509, ea fiind refacuta intre anii 1515 - 1519. Pictura bisericii a fost realizata de catre zugravii Dobromir, Dumitru si Chirtop. Manastirea a fost afectata grav de cutremurul din 1838, fiind renovata pe durata a 10 ani in timul domniilor lui Gheorghe Bibescu si Stibei Voda. Pictura actuala a bisericii a fost executata in 1850 de Gheorghe Tattarescu

La aceasta manastire a fost prima tiparnita din Tara Romaneasca, tiparnita ieromonahului Macarie. Dupa opinia anumitor specialisti, aici ar fi fost tiparita prima carte de pe pamant romanesc, Liturghierul Slavon al calugarului Macarie, in anul 1508. La Manastirea Bistrita au nai fost tiparite si Zapisul lui Eftimie in 1573, Cronica Universala (1620) si Pravila de la Govora (1640) ale ieromonahului Mihail Moxa.