Manastirea Cozia

Manastirea Cozia este situata in apropiere de Caciulata. Temelia manastirii a fost pusa de Mircea cel Batran intre anii 1386 si 1388, intr-o regiune unde cresteau nuci, numele locului derivand de la cuvantul peceneg-cumanian "coz", adica nuc, care a devenit Cozia. Mircea a ridicat acest lacas in aceste locuri si din ratiuni militare si strategice, manastirea fiind la inceput intarita asemeni unei fortarete. Portretul domnitorului, pe panelul rezervat fondatorului se poate vedea pe peretele din dreapta nartexului din biserica mare.

In incinta bisericii se afla atat mormantul domnitorului cat si al mamei lui Mihai Viteazul care s-a calugarit aici in 1601 sub numele de maica Teofana.

Pe aleea cu brazi ce duce la manastire, se afla in partea dreapta o fantana cu apa sfintita, fantana decorata cu sculpturi, apa curgand din bratele unei cruci. Cea de-a doua fantana se numeste fantana lui Neagoe Basarab si dateaza din anul 1517. Aceasta a doua fantana este acoperita de o bolta sustinuta in partea din fata de coloane unite la capat, in partea din spate sprijinindu-se pe doua console, zidite in perete.

Bolnita a fost zidita pe un deal de linga manastire, intre anii 1542 si 1543 de Petru Voievod pentru bolnavii comunitatii. In imediata apropiere a bolnitii se gasesc cimitirul si clopotnita. Clopotele au fost donate in anii 1395 si 1413 de Mircea cel Batran, acum gasindu-se la Ramnic si Curtea de Arges.