Manastirea Dintr-un Lemn

Manastirea Dintr-un Lemn e situata la aproximativ 25 km sud de Ramnicu Valcea si la 10 km nord de Babeni, in comuna Francesti. Ea este separata de dealuri de manastirile vecine Govora si Surpatele. Conform unei vechi traditii locale, manastirea ar fi fost infiintata la inceputul secolului al  XVI - lea, prin ridicarea unei bisericute de lemn din materialul unui singur stejar. Biserica a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana care astazi se afla in biserica de piatra.

Cea mai veche marturie cunoscuta despre manastire apartine diaconului Paul de Alep, in calatoriile acestuia impreuna cu Patriarhul Macarie al Antiohiei prin tarile romane, in anii 1653 - 1658. Conform acestui document se spune ca biserica veche ar fi fost construitra de un calugar din lemnul unui singur stejar secular in scorbura caruia ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului.

In incinta manastirii a fost construita de Matei Basarab o biserica din piatra care mai apoi a fost restaurata de Stefan Cantacuzino (1715). In cadrul manastirii mai exista cinci stejari seculari uriasi, iar in coaja unuia dintre ei se afla o icoana sculptata.

Cel mai de pret obiect al manastirii este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana de care se leaga exitenta manastirii. Icoana are o infatisare foarte veche si este inalta de 1.50 m si lata de 1.10 m si in decursul timpului a starnit atentia multor cercetatori renumiti de arta bisericeasca.