Manastirea Hurezi

Manastirea Hurezi este situate in orasul Horezu, la 50 km de Ramnicu Valcea si este organizata in cadrul unei incinte de plan patrulater, in centrul ei aflandu-se biserica (1690 - 1693).

Manastirea a fost construita de mesteri Manea, vataful zidarilor, Istrate lemnarul si Vucasin Caragea, pietrarul. Pictura bisericii a fost realizata de zugravii Constantinos, Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ioachim si reprezinta una din realizarile cele mai importante ale picturii sec. al XVIII - lea. In pronaos este zugravit un amplu tablou votiv, galerie de portrete de mare valoare artistica, reprezentand pe domnitorul Constantin Brancoveanu cu familia sa si rudele din neamul Basarabestilor si Cantacuzinilor.

Iconostasul, sculptat in lemn si poleit desparte altarul de naos. Pe latura de sud a incintei se afla turnul-clopotnita si casa domneasca cu o sala sustinuta de coloane de piatra unde se afla muzeul. Pe latura de vest se afla un foisor cu coloane de piatra sculptate si scara de acces cu o balustrada traforata in piatra, executata de pietrarul Iosif, la cererea staretului Dionisie Balcescu.

Manastirea a avut un rol important cultural, dispunand de o bogata biblioteca si 9o scoala de zugravi, care a reprezentat cel mai puternic atelier de pictura din istoria artei vechi romanesti. Bolnita este ctitoria doamnei Maria, sotia domnitorului ctitor (1696) si a fost pictata de Preda, Nicolae si Enache