Manastirea Lainici

Manastirea Lainici se afla asezata in Defileul Vaii Jiului, la 32 de km de Targul Jiu si la 25 de km de Petrosani.

Se spune ca initiatorul vietii monahale din acest loc ar fi fost Sfantul Nicodim cel Sfintit care s-ar fi asezat intr-o pestera din apropierea actualei manastiri. Intre anii 1750 si 1765 au fost distruse peste 300 de biserici si manastiri ortodoxe printre care si manastirea Lainici. In anul 1784 este trimis aici Schimnicul Atanasie care reinvie viata spirituala la aceasta manastire.

La aceasta manastire a stat ascuns si deghizat in calugar Tudor Vladimirescu, care era la acea vreme urmarit de turci. In anul 1817 manastirea Lainici a fost devastata de turci iar calugarii au fost alungati, iar monahului i s-a taiat capul. In timpul primului razboi mondial manastirea a fost profanata si distrusa complet de trupele germane care au intrat cu caii in biserica apoi i-au dat foc Bisericii i-au fost furate odoarele si i-a fost devastat cimitirul. Mai apoi, in timpul regimului comunist muncitorii care au lucrat la santierele din zona au afectat viata bisericeasca si au ocupat terenurile manastirii pina in anul 1957. Manastirea a fost desfiintata in anul 1961 ea ramanand inchisa pana in anul 1970.

Hramul bisericii manastiri Lainici este "Izvorul Tamaduiri". In apropiere se afla si schitul Locurele (care apartine tot de manastirea Lainici) unde, la data de 6 august, se face un pelerinaj despre care se spune ca ar fi cel mai mare din Oltenia.