Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi se afla langa localitatea Polovragi, la baza muntelui Piatra Polovragilor din vecinatatea Cheilor Oltetului. Localitatea Polovragi se afla asezata la 5 km de soseaua principala care vine de la Ramnicu Valcea, la intrare in judetul Gorj.
Exista o legenda care spune ca marele zeu dac Zamolxis a locuit in pestera de la Polovragi. Manastirea a fost zidita de Radu si Patru, fii lui Danciul Zamona, in jurul anului 1505. Manastirea si-a luat numele de la localitatea din apropiere.

Biserica manastirii este construita in stil bizantin, cu forma trilobata si simetrie proportionata. Pictura bisericii este foarte asemanatoare cu cea de la Hurezi dar are si caracteristici proprii realizate de catre Constantin Brancoveanu, ce consta in reprezentarea iconografica, unicat la noi in tara, a manastirilor de la Sfantul Munte Athos. Biserica este inconjurata de chilii ce formeaza un impresionant zid de aparare. In manastire se intra printr-o poarta masiva, deasupra careia se afla clopotnita ridicata de Constantin Brancoveanu. In timpul revolutiei lui Vladimirescu, manastirea a avut un rol foarte important, organizandu-se garnizoane si forte de rezistenta.