Manastirea Surpatele

Asezamantul monahal de la Surpatele este situat in centrul judetului Valcea, intr-o zona subcarpatica, aproximativ la 30 km sud-vest de Ramnicu Valcea, si la 25 km sud-est de Horezu. Numele manastirii vine de la zona in care se afla si in care au fost frecvente odinioara surparile de teren dupa defrisari.

Manastirea a fost atestata documentar prima data in anul 1512, in timpul domniei lui Neagoe Basarab.Biserica manastirii a fost initial din lemn construita in jurul anilor 1500. La sfarsitul sec. al XVI - lea biserica a fost reinoita prin grija boierilor Buzesti.

La inceputul secolului al XVIII - lea, Manastirea Surpatele va cunoaste momentul de glorie al istoriei sale. In anii 1703 - 1706 sotia domnitorului Constantin Brancoveanu a construit o biserica din piatra si chiliile necesare unei manastiri de maici.In 1707 biserica a fost pictata in interior de celebra echipa de zugravi care lucrase si la Hurezi: Ion Ieromonahul, Andrei, Hranite, Stefan s.a. Dupa executia lui Constantin Brancoveanu si ai celor patru fii, in 1714, Doamna Marica s-a refugiat vreme indelungat la manastiri. La inceputul sec. al XIX - lea, de manastire s-au ingrijit boieri Jieni, indeosebi in vremea staretei Agapia Jianu. Iancu Jianu ar fi jurat in fata bisericii de la Surpatele sa lupte pana la moarte impotriva fanariotilor. Tudor Vladimirescu a trecut si el pe la Surpatele in 1820, unde a depus juramantul pentru dreptate, pe cruce, evanghelie si drapel.

Ansamblul Manastirii Surpatele cuprinde biserica, corpul chiliilor, turnul-clopotnita si anexele gospodaresti. Biserica Sfanta Treime este un monument de arhitectura tipic brancovenesc, cu plan trilobat, patru incaperi (pridvorul deschis, pronaosul, naosul si altarul) si o turla ce incununeaza naosul. Corpul chiliilor este de asemenea, o constructie in stil brancovenesc, ca un plan in forma de L, cu latura mare pe axa est-vest. Turnul clopotnita este situat la vest de biserica, fiind alipit laturii mici a corpului chiliilor.