Mocanita din Valea Vaserului

Linia de mocanita de pe Valea Vaserului este una dintre putinele linii functionale de acest fel ce se intalneste pe teritoriul tarii noastre. Linia este folosita mai ales pentru a cara busteni si a fost construita intre anii 1930 - 1933, are o lungime de 60 km si un ecartament de 760 mm. In prezent ea mai poate transporta si turisti, constituind pentru acestia o atractie deosebita. Linia porneste din Viseul de Sus si trece are halte in urmatoarele localitati: Novat, Novicior,. Bardau, Cozia, Botizu, Faina si Macarlau. La Faina exista si un camping pentru turisti.

Traseul mocanitei este deosebit de pitoresc, pe primii sai kilometrii trecand printre case, gospodarii si fanaturi. Pe masura ce inainteaza, traseul mocanitei intra in padure, trecand prin poieni si zone deosebit de pitoresti acoperite de molizi, brazi, fagi si paltini si avand alaturi cursul de apa al Vaserului. In traseul sau mocanita trece si prin mai multe tuneluri.

In Valea Vaserului locuiesc mai multe nationalitati dintre care cele mai importante sunt romani, ucrainienii, maghiarii, evrei si nemtii. Excursiile cu mocanita au ca punct de plecare localitatea Viseul de Sus. . Trenurile pleaca in general dimineata incepand cu ora 6 si pana la ora 7. Se mai pot organiza transporturi cu drezina si cu trenuri speciale, indicate pentru grupurile mari.