Asezare: Muntii Calimani reprezinta un masiv muntos bine individualizat in cadrul Carpatilor Orientali, cu altitudinea maxima de 2100 m, in varful Pietrosul. Ei fac parte din lantul vulcanic ce margineste la vest si nord-vest Carpatii Orientali.

Acces: In munti Calimani se poate ajunge atat cu masina cat si cu trenul, existand numeroase drumuri si cai ferate care pot facilita acest acces. Dinspre sud se poate urca in masiv din localitatile Rastolita, Lunca Bradului, Calimanel, Toplita, dinspre nord din localitatile Vatra Dornei, Gura Haiti, Poiana Stampei, iar dinspre vest din Colibita;

Parcul National Calimani ocupa aproape in intregime suprafata Muntilor Calimani, administrativ find situat pe suprafata judetelor Bistrita-Nasaud, Suceava, Mures si Harghita. Declararea acestui masiv drept "parc national" s-a produs datorita existentei unor suprafete mari de ecosisteme naturale si datorita prezentei zambrului, jneapanului si a cocosului de mesteacan. Suprafata parcului este de 24.041 ha.
Pe suprafata parcului activitatile permise sunt pasunatul precum si taiatul lemnelor in cantitati mici si mai ales pentru a mai curata arboretele batrane. Posibilitatile de cazare din masiv sunt destul de limitate si prezente mai ales la baza lui, de aceea se poate spune ca activitatea turistica este destul de slab prezenta.

Informatii:
Administratia parcului National Calimani:
Vatra Dornei, str. 22 Decembrie nr. 8, telefon/fax 0230/ 374.197, e-mail parc@calimani.ro;
Web: http://www.calimani.ro/;

Directia Silvica Suceava:
Bd. 1 Mai nr. 6, telefon 0230/216.840, fax 0230/521.783, web http://www.silvasv.ro/;