Parcul National Macin

Asezare: Muntii Macinului se situeaza printre cei mai vechi munti din Europa si, totodata, este cel mai vechi masiv muntos din tara, fiind situati in judetul Tulcea. Parcul National Muntii Macinului este format din Munti Macinului si Culmea Pricopanul si ocupa o suprafata totala de 11.320 ha., si are altitudinea maxima in Vf. Tutuiatu (467 m).

Accesul in parc este facil, se face mai usor cu autoturismul. Neexistenta unei retele de unitati de cazare bine dezvoltata duce la practicarea in aceasta zona mai mult a unui turism de tranzit. Se recomanda deasemeni excursia cu cortul, cu campare in cele mai pitoresti locuri ale acestor munti (creasta principala, culmea Pricopanului, rezervatia Valea Fagilor, Valea Luncavita). Unitati de cazare se pot gasi totusi in orasul Macin si pe soselele nationale de la poalele muntilor.

Atracti si obiective turistice: Zona dispune de numeroase elemente care pot duce la dezvoltarea activitati turistice in zona, in acest moment slab dezvoltata. Diferenta de nivel dintre Muntii Macinului si Dunare este de aproximativ 450 m, crestele stancoase ale acestor munti semanand, in scara mai mica, cu impresionantele creste ale Carpatilor Meridionali. Principalele atractii si obiective ale Parcului National Macin sunt: varfurile Tutuiatu (467 m), Capusa (433 m), Moroianu (434 m), Priopcea (410 m); Rezervatia Geologica Dealul Bujoarele; Padurea Valea Fagilor; Lacul Sarat; castrul roman Arrubium de langa Macin; cetatea romano-bizantina Dinogetia de langa Garvan; ruinele cetatii romane de la Troesmis, langa Turcoaia;

Parcul National Macin a fost format datorita existentei in acest areal a unui numar foarte mare de plante si animale protejate si aflate in pericol de disparitie. Aici exista in jur de 1900 specii de plante in cadrul unei impresionante vegetatii naturale de stepa neexistente in alta zona a Romaniei, 27 dinte acestea fiind declarate specii endemice. In Muntii Macinului se intalnesc in jur de 2000 specii de nevertebrate, 7 specii amfibieni, 11 specii reptile, 187 specii pasari si 40 specii de mamifere.