Parcul National Semenic - Cheile Carasului

Parcul National Semenic - Cheile Carasului este situat in judetul Caras Severin, si are o suprafata de aproximativ 36.364 ha, incluzand 10 rezervatii naturale. Suprafata parcului este dominata de cele doua masive montane importante, Muntii Aninei cu altitudinea maxima in Varful Leordis (1160 m) si Muntii Semenic, cu altitudinea maxima in Varful Gozna (1446,9 m).

Parcul National Semenic-Cheile Carasului sufera de o slaba administrare, acest lucru ducand la degradarea traseelor si drumurilor precum si la distrugerea amenajarilor existente. Spatiile de cazare si zonele de campare amenajate sunt insuficiente. Paza in interiorul parcului nu exista si zona este supusa unui fenomen de defrisare masiv.

Cu toate acestea acest parc national ofera turistului posibilitatea de a patrunde intr-o lume de basm, dominata de fenomene carstice impresionante - Cheile Carasului, Cheile Garlistei, Cheile Buhuiului - precum si de un numar impresionant de pesteri, una mai spectaculoasa ca alta, unele dintre ele amenajate in vederea vizitarii, altele greu de parcurs si dificile. Dintre pesteri se recomanda Pestera Comarnic, Pestera Tolosu, Pestera Racovita, Pestera Liliecilor, ca fiind cele mai cunoscute din zona. Pestera Popovat, una dintre cela mai spectaculoase din tara, nu poate fi vizitata decat cu aprobare speciala, fiind strict protejata. Zona parcului este insuficient cercetata si exploatata, putand oferii turistului placerea parcurgeri unor portiuni cu adevarat salbatice.