Pestera Comarnic

Pestera Comarnic se afla in partea de NE a Muntilor Aninei, la o altitudine de 440 m. Accesul la pestera se poate face pe DN 58, dupa 13 km de la Resita iar apoi pe un drum forestier pe partea stanga. Pestera Comarnic este cunoscuta din anul 1912 si afost declarata rezervatie speologica in anul 1946. Ulterior ea a fost explorata de mai multe ori, in prezent aceesul in ea facandu-se numai in prezenta unui ghid de la cantonul Comarnic.

Pestera Comarnic are doua intrari, cea din aval fiind situata in muntele Navesul Mic (440 m altitudine) in apropierea cantonului, si cea dea doua la 470 m altitudine. Intrarea in pestera se face prin cea din apropierea cantonului.

Pestera este sapata intr-o banda de calcare jurasice, fiind orientata S - N, si este compusa din doua etaje distincte, unul superior (fosil) nestrabatut de un curs de apa, si unul inferior (subfosil) in care se gaseste un curs de apa subteran. Lungime traseului marii galerii a pesterii masoara 1.6 km. Pestera prezinta o succesiune de galerii mari care asigura legatura dintre salile de dimensiuni grandioase si este foarte bogat concretionata, intalnindu-se stalagmite si stalagtite, perle de pestera, domuri uriase, "orgi", valuri si draperii, lame transparente, cristale de calcita, baldachine, lapiezuri.

Mai multe informatii: www.exploratorii.ro