Ghetarul Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara se constituie intro rezervatie stiintifica speologica, in lungime totala de 700 m, si se afla la o altitudine de 1200 m. Pestera de la Scarisoara se afla pe raza comunei Garda de Jos, si este amplasata pe un platou carstic din cadrul bazinului Ariesului, din cadrul Muntilor Apuseni. Datorita imbinarii deosebite dintre formatiunile de gheata si calcare, pestera a intrat in vizorul turistilor si amatorilor de frumos inca din secolul al 18 - lea. La pestera se ajunge plecand din comuna Garda pe drumul asfaltat de pe Valea Ordancusei. Se merge in jur de 23 km pana in catunul Ghetar; de aici se poate parcurge pe vreme uscata cu masina drumul pana la pestera (circa 600 m) sau pe jos pe o poteca turistica marcata (circa 400 m).

Ea se afla situata in fundul unui aven adanc de 50 de m, cu peretii aproape verticali, si adaposteste un bloc urias de gheata de aproximativ 50000 de cmc, 18 - 20 m grosime, si vechi de 3000 de ani. Acest bloc de gheata imparte pestera in mai multe sali aflate la adincimi diferite.

Doar jumatate din pestera este zona turistica. Dintre principalele elemente care constituie atractia pesterii amintim Sala Mare, Sala "Biserica", Galeria Maxim Pop.