Pestera Humpleu

Pestera Humpleu (Pestera din Valea Firei) este situata in Masivul Vladeasa, pe raza comunei Margau, in judetul Cluj. Intrarea se gaseste la baza Dealului Humpleului, pe Valea Firei. Ca lungime, Pestera Humpleu se situeaza printre primele 5 mari cavitati din tara, cu galerii ce insumeaza peste 40 km lungime. Totusi, ceea ce o face cunoscuta, nu numai in tara cat si in afara, sunt galeriile sale, de dimensiuni de-a dreptul impresionante. Se spune ca aici se afla cea mai mare sala subterana din tara (din unele surse este considerata a doua sala ca dimensiuni din Europa si a patra din lume). Pânã în 2009 au fost descoperite 22 de sãli, dintre care 4 sunt ºi cele mai mari din România. Intrarea in pestera este mica si ingusta. Ea se poate parcurge pe o prima portiune fara mari dificultati, dar, datorita dimensiunilor sale grandioase, se recomanda prezenta unui ghid. In interiorul ei se intalnesc formatiuni concretionare de pestera, cele mai frumoase in acest sens gasindu-se in Sala Comorilor.

Pestera Humpleu va deveni ceel mai probabil in curand cea mai intainsa cavitate din tara, depasind cunoscuta Pestera a Vantului. Se aproximeaza ca pestera Humpleu are un potential de dezvoltare al galeriilor de peste 100 km lungime. In prezent pestera este inchisa si poate fi vizitata cu aprobarea ISER Cluj Napoca.

In amonte de Pestera Humpleu, pe Valea Firei se afla alte mici cavitati, partial explorate: Pestera cu Montmilch, Pestera din Coasta Vartop, Pestera Labirint, Pestera Ursului.