Pestera Polovragi

Pestera Polovragi este situata in Cheile Oltetului, in perimetrul muntilor Capatanii, intr-o zona in care se observa numeroase guri de pestera, dintre care cele mai multe sunt inaccesibile. Accesul spre Cheile Oltetului se face prin comuna Polovragi, pe un drum comunal.

 Intrarea in pestera se afla la o distanta de 200 m de la intrarea in chei. Pestera are o lungime de 10.350 m si prezinta un interes deosebit din punct de vedere geomorfologic si peisagistic, putand observa pe parcursul ei numeroase formatiuni concretionare specifice de pestera.

Galeria principala este in cea mai mare parte a ei orizontala, din a desprinzandu-se mai multe culuare laterale. Galeria este impartita in  trei sectoare, primul sector fiind electrificat pentru a facilita accesul turistilor. In aceasta pestera sunt frecvente hornurile, scurgerile din tavan si prabusirile de roca. Pestera este lipsita de curenti de aer, umeda si relativ calda si nu prezinta un mare interes din punct de vedere biospeologic, in cadrul neexistand decat o singura specie troglobionta.