Pestera Sura Mare

Pestera Sura Mare se afla situata in Muntii Sebesului, langa satul Ponor, fiind considerata cea mai importanta pestera de pe cuprinsul Muntilor Sebesului. Pestera este strabatuta de raul Ohaba, care formeaza in interiorul acesteia un lac. Pestera are o lungime de aproximativ 9000 m, fiind intre primele 15 pesteri din Romania ca lungime.

Cea ce este cu adevarat important la Pestera Sura Mare este ca aici se intalneste cea mai mare colonie de lilieci din Europa, colonie compusa din peste 100.000 exemplare. Intrarea in pestera este sub forma unei despicaturi uriase in peretele de calcare, si se afla situata la altitudinea de 460m. In aceasta pestera s-au gasit urme de cultura materiala, unelte din cremene si cuartit datand din faza de mijloc a paleoliticului, precum si urme ale culturilor Cris si Cotofeni.

Pestera este constituita sub forma unei rezervatii naturale, rezervatie ce are o suprafata de aproximativ 5 ha. Ea este greu accesibila, avand in interiorul ei numeroase cascade si sifoane iar explorarea ei necesitand pregatire adecvata in domeniu si echipament special.