Pestera Ursilor

Pestera Ursilor se afla situata in partea de NV a Muntilor Bihorului, in apropierea localitatii Chiscau. Accesul in Chiscau se face din orasul Beius (DN Oradea - Beius - Stei - Campeni). Pestera Ursilor a fost descoperita accidental in toamna anului 1975 printr-o explozie provocata in timpul lucrarilor de la cariera de marmura de la Chiscau, fiind amenajata si introdu-sa in circuitul turistic in 1980. Prima exploatare a pesterii a fost facuta de Clubul de Speologie din Stei. Mai apoi, pestera a fost in detaliu studiata de Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea si de Institutul de Speologie din Cluj-Napoca.

Aceasta pestera este impresionanta prin dimensiunile sale, aproximativ 1.5 km si prin marea diversitate de formatiuni carstice. Pestera are o importanta deosebita si pentru resturile fosile ale ursului de pestera, specie considerata disparuta in urma cu 15.000 - 20.000 ani si resturile ursului de caverna.

Pestera este structurata pe doua nivele. Nivelul superior are o lungime de 847 m si este amenajat pentru incursiuni turistice. Nivelul inferior este neamenajat si este declarat rezervatie stiintifica. Nivelul superior este compus din trei mari galerii: Galeria Ursilor, Galeria Racovita si Galeria Lumanarilor. Dintre formatiunile existente in pestera unele au capatat datorita formei lor denumiri simbolice: Racheta Cosmica, Mastodontul, Lacul cu Nuferi, Casuta Piticilor, Ursul din Tavan, Palatele Fermecate, Altarul de Biserica. Intrarea in pestera se face printr-un pavilion cu usi duble iar iesirea se afla situata in zona Galeriei Lumanarilor. 

Program de vizitare: zilnic, in afara de luni, dupa ora 10.00.