Podgoria Cotesti

Comuna Cotesti este situata la 13 km de Focsani, iar centrul viticol are sub administrare podgoriile din zona localitatilor Cotesti, Budesti, Urechesti, Popesti. Suprafata ocupata cu vie este in jur de 12.000 ha. Prima mentiune a localitatii Cotesti este din anul 1471, localitatea capatandu-si acest nume de la capitanul Stan Cotea Odobescu, care a primit un domeniu in aceasta zona ca danie din partea domnitorului Tarii Romanesti. Atunci se intemeiaza satele Cotesti si Odobasca. In satul Odobasca capitanul a construit o biserica de lemn, care mai exista si astazi si a fost declarata monument istoric.

Podgoria Cotesti este cunoscuta din secolul XVI, in anul 1580 aparand primele mentiuni referitoare la ea pe vremea domnitorului Mihnea Turcitul. In decursul timpului mai apar acte de danie sau de vanzare a viilor din aceasta zona. Din punct de vedere al cresterii vitei de vie, zona cunoaste o dezvoltare deosebita dupa anul 1900, cand pe langa soiurile de vita traditionale, mai sunt aduse si soiuri straine.

Cele mai renumite soiuri de vinuri ale podgoriei Cotesti sunt Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, vinurile din categoria Pinot, Merlot, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Babeasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon. Din sortimentele vechi se mai gasesc si Galbena de Odobesti, Francusa. Vinurile de aici se incadreaza in toate cele patru mari categorii: sec, demisec, demidulce, dulce.