Sarmisegetusa Regia

Cetatea dacica Sarmisegetusa Regia a fost vechea capitala a statului Dac. Ea este situata in Muntii Sureanu, intr-o zona in care o mare parte din culmile muntoase invecinate acestei cetati au adapostit deasemeni alte fortificatii. Acestea impreuna au constituit un sistem de aparare foarte bine pus la puct din punct de vedere strategic si deasemeni foarte greu de cucerit. Accesul la cetate se poate face din Orastie, oras situat pe drumul european E68 (Arad - Sibiu - Brasov).

Cetatea se afla situata langa localitatea Gradistea de Munte, aceste locuri fiind locuite se pare si in urma cu 2500 . Capitala a fost mutata aici de la Argedava, datorita faptului ca era o zona mult mai bine de aparat si foarte bogata in zacaminte (lemn, aur, minereuri de fier, piatra).

Din vechea cetate s-au pastrat numeroase elemente arhitectonice, dar o mare parte dintre ele au fost distruse sau deplasate de la locurile lor si inlocuite cu imitatii recente. Dintre piesele ce pot fi admirate amintim marele sanctuar, terasele cu sanctuare, soarele de andezit, zidurile cetatii.