Vulcanii noroiosi

Vulcanii noroiosi se afla situati in apropierea localitatii Berca din judetul Buzau, la aproximativ 20 km de orasul Buzau. Pana in Berca se poate ajunge atat cu personalul din Buzau cat si pe DN 10 Buzau - Nehoiu - Intorsura Buzaului. In cazul in care se sta la ocazie acest lucru se poate face la iesirea din Buzau dinspre Nehoiu. Din localitatea Berca pentru a ne apropia de zona vulcanilor noroiosi se poate lua un autobuz. Pentru mai multe indicatii se poate apela la ajutorul localnicilor.

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari sunt declarati monumente ale naturii, constituindu-se astazi sub forma unei rezervatii geologice, botanice si peisagistice ce se intinde pe o suprafata de 25 ha.

Aici apar numeroase ridicaturi de pamant sub forma unor cratere cu o circumferinta care la unele este mica, iar la altele poate ajunge chiar la cativa metri. Unele cratere sunt linistite, altele bolborosind si revarsand suvoaie de noroi inspre baza lor. Peisajul zonei este deosebit de arid, cu numeroase despicaturi de pamant ce sugereaza ideea de seceta.

Despre acest fenomen interesant si deosebit de spectaculos, Alexandru Odobescu a scris in lucrarea sa Pseudokynegeticos: "aici si-a asezat necuratul cazanele cu smoala clocotita: pe sub pamant galgaie si fierbe glodul noroios, mai rece decat gheata, mai greu decat ceata"