Zone si trasee

Datorita reliefului foarte variat, in care zonele montane se imbina intr-un mod placut cu zonele de deal si campie, Romania poate oferi amatorilor de mountain-biking numeroase posibilitati de practicare a acestui sport. Mountain-bikingul a luat amploare si la noi in tara, din ce in ce mai multe persoane cautand senzatia de libertate si placerea aventurii pe care ti-o ofera mersul cu bicicleta.
Rutele pe care pasionatii de mountain-biking le pot urma pot fi diferite intre ele in functie de zona sau de obiectivele turistice ce urmeaza a fi vizitate. Obiective turistice ce ar putea fi parcurse intr-un circuit cu bicicleta ar putea fi, in functie de zona, manastirile din nordul Moldovei si Bucovina, celebrele biserici de lemn aflate in patrimoniul UNESCO din Maramures, frumosele pesteri din Munti Apuseni, cetatile dacice din judetul Hunedoara, cetatile feudale din Tara Barsei, sau manastirile din nordul Olteniei.
Pentru amatori de ture montane, majoritatea lanturilor muntoase de pe teritoriul tarii le ofera posibilitatea de a le parcurge cu bicicleta. Ascensiunile spre zonele mai inalte se pot face prin zonele impadurite cu panta mai lina, pe drumurile alpine sau forestiere sau pe traseele marcate pe care nu sunt obstacole dificile. Astfel de ture se pot face in Muntii Gutai, Muntii Calimani, Munti Rodnei, Muntii Rarau-Giumalau, Masivul Ceahlau, Muntii Hasmas, Munti Vrancei, Muntii Ciucas, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Masivul Cozia, Muntii Capatanii, Muntii Parang, Masivul Retezat, Muntii Bihorului si Masivul Vladeasa.
Ture de neuitat se pot face si prin principalele chei si defilee din Romania - Defileul Dunarii, Cheile Bicazului, Cheile Turzii, Valea Dambovitei, Valea Oltului, Valea Jiului precum si pe drumurile si potecile ce insotesc majoritatea cursurilor de apa din zonele montane. Un traseu de o spectaculozitate aparte, datorita peisajelor si inaltimilor, poate fi Transfagarasanul, cel mai inalt drum asfaltat din Romania.