Zonele muntoase ale Romaniei adapostesc un numar impresionant de chei si defilee, fenomene carstice deosebit de spectaculoase datorita elementelor peisagistice pe care le ofera turistilor. Mare parte din cheile din Carpatii romanesti au fost declarate rezervatii naturale pentru a proteja elementele de flora si fauna rara sau pe cele de natura peisagistica sau geologica. Zonele de chei si defileu adapostesc un numar mare de pesteri foarte cautate de turisti si propun amatorilor de drumetii montane si sporturi extreme o gama variata de posibilitati de agrement si aventura.

Chei si defilee din Carpatii Orientali

In Carpati Orientali, in Munti Hasmas, se afla situate poate cele mai spectaculoase chei din tara, Cheile Bicazului, chei strabatute de o sosea care face accesul mai facil in zona. La poalele Masivului Rarau se gaseste un alt fenomen carstic, Cheile Zugreni, deasemeni strabatute de o sosea ce face legatura intre orasul Vatra Dornei si judetul Neamt. In nordul tarii, in munti Gutai se pot vizita Cheile Tatarului, unde s-a inceput constructia unui lac de acumulare. In Muntii Vrancei se afla Cheile Tisitei, zona ce a fost declarata rezervatie naturala. Cheile Varghisului sunt situate in extremitatea sudica a Muntilor Harghitei si sunt recomandate amatorilor de speologie. In Muntii Piatra Mare, in apropierea orasului Brasov, turisti pot vizita doua canioane impresionante, Sapte Scari si Tamina, care sunt accesibile pe poteci tuiristice marcate ce pleaca din Timisul de Jos si Timisul de Sus.

Chei si defilee din Carpatii Meridionali

Carpatii Meridiionali au numeroase zone importante dinpunct de vedere al formatiunilor carstice. Valea Dambovitei adaposteste unele dintre cele mai spectaculoase chei din tara (Cheile Dambovicioarei, Cheile Gradistei, Cheile Moieciului, Cheile Plaiului Mare, Prapastiile Zarnestilor). O alta zona carstica reprezentativa pentru Meridionali se gaseste in Muntii Aninei. Aici se pot vizita Cheile Carasului, Cheile Nerei, Cheile Minisului, Cheile Garlistei, Cheile Buhui. Elementele ce individualizeaza zona carstica Muntii Aninei sunt numarul mare de pesteri (unele dintre ele protejate) precum si spectaculozitatea cursului de apa al Nerei pana la varsarea sa in Dunare. In Carpatii Meridionali zone de chei si defileu se mai intalnesc in Muntii Bucegi (Cheile Orzei, Cheile Coteanu, Cheile Zanoagei Mari, Cheile Ursilor, Cheile Pesterii), Masivul Postavarul (Cheile Rasnoavei), Muntii Cindrel (Cheile Cibinului), Munti Parang (Cheile Oltetului, Cheile Jietului), Muntii Capatanii (Cheile Latoritei, Cheile Bistritei, Cheile Cheii), Muntii Valcan (Cheile Sohodolului), Muntii Semenicului (Cheile Rudariei), Munti Mehedinti (Cheile Tasnei, Cheile Prisacinei, Cheile Corcoaia).

Chei si defilee din Carpatii Occidentali

Carpatii Occidentali sunt cunoscuti ca un adevarat platou carstic, presarat din loc in loc de chei specataculoase in care se ascund intrari catre unele dintre cele mai interesante pesteri de pe teritoriul Romaniei. Muntii Trascaului adapostesc cel mai mare numar de chei, unele dintre ele dand o nota de salbaticie aparte locului datorita faptului ca nu sunt cunoscute de cei mai multi dintre turisti (Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Cheile Rametului, Cheile Ampoitei, Cheile Poienii, Cheile Posagii, Cheile Runcului, Cheile Cetii, Cheile Manastirii, Cheile Intergalde, Cheile Tecsenilor, Cheile Provului, Cheile Geogelului). In Muntii Bihor, un circuit al acestora poate cuprinde si zone de chei - Cheile Galbenei, Cheile Somesului Cald, Cheile Sighistelului, Cheile Ordancusei, Cheile Vaii Boga). In Munti Metaliferi se gasesc Cheile Craciunesti iar in extremitatea nordica a Muntilor Padurea Craiului impresioneaza un frumos defileu, Defileul Crisului.