Manastirea Agapia

Manastirea Agapia se afla in judetul Neamt si este situta la 43 km de Piatra Neamt si la 9 km de Targu Neamt. Accesul la ea se face pe DJ 155D, pe care se ajunge din Drumul National Piatra Neamt - Targu Neamt - Suceava.

Manastirea Agapia este una din cele mai cunoscute si apreciate monumente si asezaminte monahale din aceasta parte a tarii, ea nelipsind din circuitele turistice ce vizeaza asezamintele religioase ce au facut celebra in lume aceasta parte de tara.

In manuscrise vechi se spune ca in aceste locuri sihastrul Agapie ar fi construit impreuna cu mai multi ucenici de-ai sai la jumatatea sec. XIV o bisericuta de lemn. De numele acestui sihastru se leaga astazi denumirea manastirii si a acestor locuri.

Prima mentiune documentara a manastirii a avut loc in Hotarnica lui Ilies Voda din 1437, prin care se delimita mosia Manastirii Neamtului de cea a Manastirii Agapia. Mai apoi manastirea a fost dezvoltata pe timpul lui Stefan cel Mare.

In momentul de fata manastirea este deosebit de importanta datorita picturii executate intre anii 1858 si 1861 de catre pictorul Nicolae Grigorescu. Pictura lui Nicolae Grigorescu este realiozata in stil neoclasic, avand numeroase elemente novatoare precum si inspirate din operele marilor artisti ai Renasterii: Rafael, Leonardo da Vinci.

Dintre picturile cu o valoare deosebita ce se intalnesc in acest lacas de cult amintim "Punerea in mormant a Mantuitorului", executata dupa Tizian pe arcul dintre naos si pronaos, "Ingerul pazindu-l pe Tobie", inspirata din Rembrandt, "Cina cea de taina" din catapeteasma, "Sfanta Treime" din bolta pronaosului. Alte lucrari ar mai fi: "Ruga in Gradina Ghetsimani", "Isus ducandu-si crucea spre Golgota", "Ieremia plangand ruinele Ierusalimului". Totusi lucrarea de capatai a lui Nicolae Grigorescu in acest lacas ramane "Intrarea Mantuitorului in Ierusalim", o scena de mari proportii care domina peretele de sud al pronaosului.