Manastirea Durau

Biserica manastirii Durau s-a ridicat pe locul unui fost schit de maici ce a existat in acest loc din secolul al XVII - lea. Biserica a fost la inceputurile ei subordonata schitului Hangu, aceasta subordonare incetand o data cu decaderea Schitului Hangu. Constructia actualei biserici incepe in anul 1830 si se incheie in anul 1835.

Pitorescul deosebit al acestor locuri precum si existenta manastirii Durau, care s-a dezvoltat si a capatat noi constructii de-a lungul anilor, precum si dezvoltarea statiunii climaterice Durau au atras in aceste locuri personalitati deosebit de importante a culturii si spiritualitatii romanesti, cum ar fi Mitropolitul Veniamin Costache a carui resedinta se mai pastreaza si astazi in statiune,  Alexandru Vlahuta, Emil Garleanu, Barbu Stefanescu Delavrancea, Ion Luca Caragiale, Mihail Sadoveanu.

Importanta deosebita a manastirii este data de pictura lui Nicolae Tonitza si a elevilor sai, executata intre anii 1935 - 1937. Pictura bisericii este cu atat mai deosebita cu cat Tonitza iese din tiparele normale ale picturilor cu caracter religios, inspirandu-se foarte mult din traditiile zonei, introducand in cele cateva scene mari din care este compusa pictura bisericii oameni de prin partea locurilor si elemente ale peisajului local.