Manastirea Neamt

Manastirea Neamt este cea mai veche manastire din Moldova. Traditiile locale puternice precum si inscriptia de pe un clopot din sec. al XIX - lea dovedesc existenta manastirii la inceputul sec. al XIV - lea. In cronici se vorbeste cum ca niste calugari ar fi ridicat cu un veac inainte o biserica din lemn, numita de istorici "Biserica Alba" . "Biserica Alba" a fost refacuta din lemn de stejar la 1402 chiar de Alexandru cel Bun (1400 - 1431).

Primul document scris ce s-a pastrat despre Manastirea Neamt este actul din 7 ianuarie 1407 din vremea lui Alexandru cel Bun. Petru Musat a zidit aici prima biserica din piatra. Dupa cutremurul din 1471, ctitoria lui fiind zdruncinata din temelii, Stefan cel Mare (1457 - 1504) va inalta o noua biserica, alaturi de cea veche si care va fi sfintita dupa batalia de la Codrii Cosminului. Manastirea a fost inzestrata cu sate, mosii, paduri, vii, prisaci, mori, iazuri.

In 1510, hoarde de tatari navalesc in Moldova, pradind si devastand manastirea. In 1633 manastirea a fost din nou pradata, iar in 1671 si 1696 au avut loc aici mari incendii. Incepand din 1823 au intervenit modificari la biserica lui Stefan, care au dus la schimbarea infatisarii initiale. In 1862, un nou incendiu a parjolit in intregime manastirea. Lucrarile de refacere au adus noi modificari foarte departe de spiritul respectarii adevarului istoric.

In jurul anului 1980 aici au fost descoperite moastele unui sfant necunoscut, fapt care a generat numeroase legende. Locul in care au fost gasite este marcat in prezent in apropierea aleii principale a manastiri.La manastirea Neamt exista in prezent o icoana despre care se spune ca este facatoare de minuni.