Manastirea Pangarati

La manastire se poate ajunge pe DN Piatra Neamt - Bicaz. In dreptul localitatii Pangarati exista un indicator care arata directia ce va fi urmata pentru a ajunge la manastire.

Manastirea Pangarati este un vechi lacas de cult din aceasta zona si are o istorie pe alocuri asemanatoare cu cea a Manastirii Bisericani. Si aici a fost construita prima data o sihastrie a unor calugari veniti de la manastirea Bistrita, sub conducerea monahuli Simion. Acesta va fi ajutat pentru ridicarea unei biserici de lemn de catre Stefan cel Mare, pe locul pe care se afla si astazi. Biserica a fost arsa de turci in timpul campaniei lui Mahomed II din anul 1476, iar in anul 1560 Alexandru Lapusneanu ridica aici o biserica de piatra.

Manastirea va fi prima data atestata documentar in actuala denumire intr-un document emis la data de 9 iulie 1577. Treptat manastirea s-a dezvoltat, ea detinand suprafete impresionante de terenuri in aceasta zona, la care se adauga locuri de prisaca, mori, carciumi. Manastirea a fost scuitita de taxe si a beneficiat de privilegii importante, beneficiind astfel de o impresionanta avutie.

Incepand cu anul 1863 activitatea monahala la aceasta manastire scade urmand mai apoi sa dispara, cladirile astfel ajungand sa se ruineze. Aici a mai functionat ceva timp si o inchisoare, apoi un sanatoriu TBC. Pe la mijlocul secolului trecut ansamblul intra in subordinea Universitatii Al. Ioan Cuza din Iasi si dupa 1990 manastirea va intra sub patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.