Manastirea Secu

Manastirea Secu este asezata la 22 km de Targu Neamt, pe valea paraului Secu, cu intrare din soseaua ce duce spre Pipirig.

Prima asezare monahala cunoscuta prin imprejurimile actualei manastiri dateaza din perioada anilor 1420 - 1450, cand un grup de sihastri condusi de calugarul Zosim au ridicat aici o biserica de lemn cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul".

Documentele consemneaza ca cel ce a avut rolul cel mai important la ridicarea acestei manastiri este Petru Rares, care a ridicat aici o biserica voievodala inconjurata cu zid. Treptat biserica ridicata de Petru Rares ajunge in ruina, ridicandu-se in locul ei o alta biserica a carui ctitor a fost Nestor Ureche, tatal celecrului cronicar Grigore Ureche. Aceasta noua biserica a fost ridicata in jurul anului 1602.

Treptat manastirea a intrat sub administrarea manastirii Neamtului, pana in anul 1910. Manastirea a suferit numeroase pierderi in secolul al 18 - lea, fiind pradata de tatari, poloni si austrieci, urmand mai apoi tragicele evenimente din viata manastitrii din anul 1821 cand manastirea a fost asediata de ostirile otomane, iar apoi incendiata si pradata.

Patrimoniu: aici se afla mai multe carti de o deosebita valoare cum ar fi: "Cazania" lui Varlam tiparita in 1643, "Indreptarea Legii", tiparita la Targoviste la 1652, Evanghelia romaneasca tiparita la Bucuresti in 1862, Evanghelia slava editata la Moscova in 1760, Evanghelia moldoveneasca tiparita la Neamt in 1821 si Evangheliile slavone din 1763 si 1766. Deasemeni se intalnesc si niste manuscrise importante cum ar fi: "Liturghia Slavona"  executata de mitropolitul Varlaam.